lunes, 1 de octubre de 2007

economia de Roma

1 comentario:

lauu-15 dijo...

Introducció:

Agricultura de Roma:

Els agricultors eren el nucli de la societat de l'Antiga Roma. El cultiu principal eren els cereals (sobretot el blat) i les lleguminoses. Més tard es va introduir la vinya, i fins i tot més tard es va arribar a les vinyes i es va importar l'olivera. Com a arbres fruiters destaca la figuera. També hortalisses i llegums i el lli.
Al principi els romans posseïen la terra en usdefruit i la seua riquesa (pecúnia) es mesurava pels ramats, i els estalvis personals eren el peculium (haver-hi en guanyat). Més tard es va introduir la propietat privada de la terra.
Les primeres terres dels romans es cridaven heredium d'herus (amo), i en un principi no superaven les dues jovades (5.400 metres quadrats), encara que a banda estaven la casa, les quadres, la barbechera i els pastos. Aquestes xicotetes porcions de terra prompte van ser superades i si en algun cas es van mantindre va ser per als cultivadors antics de les ciutats dominades, però no per als ciutadans romans.
Els romans van millorar les tècniques agrícoles. Van introduir la llaurada romana, molins més eficaços, com el de gra, la premsa d'oli, tècniques de regadiu i l'ús d'abonament.